Image
Top
More

OLÁ LISBOA!

+ -
\\DATE 2018 \\CLIENT EPAL- Empresa das Águas Livres de Lisboa, S.A \\LOCATION Lisbon, Portugal \\AREA 4.690,00 m2 \\TYPE Competition \\STATUS Ongoing \\TEAM MASS Lab
Duarte Ramalho Fontes
Diogo De Sousa Rocha
Lourenço Menenezes Rodrigues
Fábio Teixeira Ferreira
Vincenzo Mormile
Sophia Ros
Anita Bucci
OLÁ LISBOA!

OLÁ LISBOA!


The territory is characterized by a chaotic dispersion in which the various urban, landscape and infrastructural elements are fragmented in a disordered way and without any logical or visible relationship. Therefore, the contest program appears as an opportunity to understand the city as a broad context, which establishes relations of continuity and contrast. The proposed project is primarily a territorial gesture. Rather than articulate itself as a mere segment of the detail plan, it seeks a careful continuity, creating a specific context for the new building, organizing issues of symbolism, visibility, access and public space in a single motion. Considering the building as a solid mass, divided in two, we create a new typology of tower that recreates the neighbourhood relations of a Campo de Ourique typical block. Following this typical relation, it has created a sort of vertical neighbourhood, which aims to explore close relationships between the public space and the housing private spaces.

 

OLÁ LISBOA!

The territory is characterized by a chaotic dispersion in which the various urban, landscape and infrastructural elements are fragmented in a disordered way and without any logical or visible relationship. Therefore, the contest program appears as an opportunity to understand the city as a broad context, which establishes relations of continuity and contrast. The proposed project is primarily a territorial gesture. Rather than articulate itself as a mere segment of the detail plan, it seeks a careful continuity, creating a specific context for the new building, organizing issues of symbolism, visibility, access and public space in a single motion. Considering the building as a solid mass, divided in two, we create a new typology of tower that recreates the neighbourhood relations of a Campo de Ourique typical block. Following this typical relation, it has created a sort of vertical neighbourhood, which aims to explore close relationships between the public space and the housing private spaces.