Image
Top
More

JYVASKYLA

+ -
\\DATE 2018 \\CLIENT Jyväskylä Competition \\LOCATION Kuokkala, Finnland \\TYPE Competition \\STATUS Ongoing \\TEAM MASS lab
JYVASKYLA

This project is an attempt to find a way out. The idea is to create the maximum amount of “delight” with the minimum number of elements. The typologies give the rhythm to the plan with the repetition of the module which defines the voids of the vertical connections, wich are the core of “Tarha”. A space to pass through becomes a space to reside. A project in Kuokkala Center means to relate the urban tissue with a new existence integrated in the context. “Tarha” is born from the exigence to create continuity between the existent spaces and the future realities. The integration in the urban tissue is not enough, people are fundamental in the process. The common spaces of the project create a continuous flow with the city which grow up until the terrace, as the vertical city of Le Corbusier.

“Tarha” is conceived as a vertical city: 5 interconnected social vertical flows provide access to the apartments and also support collective functions that give shape to the residents everyday life: common gardens, laundries, collective saunas, day-cares, playgrounds, study rooms, chill-out spaces, etc.

User comfort and lifetime flexibility are important elements that define “Tarha”. The building is acoustically isolated from road noise and vibrations and high insulation facades. The majority of the building is built in red brick, retrieving the built finish traditions, while the “Tarha” facades are fully glazed to provide a generous outlook and to reduce lighting energy usage.

This project is an attempt to find a way out. The idea is to create the maximum amount of “delight” with the minimum number of elements. The typologies give the rhythm to the plan with the repetition of the module which defines the voids of the vertical connections, wich are the core of “Tarha”. A space to pass through becomes a space to reside. A project in Kuokkala Center means to relate the urban tissue with a new existence integrated in the context. “Tarha” is born from the exigence to create continuity between the existent spaces and the future realities. The integration in the urban tissue is not enough, people are fundamental in the process. The common spaces of the project create a continuous flow with the city which grow up until the terrace, as the vertical city of Le Corbusier.

“Tarha” is conceived as a vertical city: 5 interconnected social vertical flows provide access to the apartments and also support collective functions that give shape to the residents everyday life: common gardens, laundries, collective saunas, day-cares, playgrounds, study rooms, chill-out spaces, etc.

User comfort and lifetime flexibility are important elements that define “Tarha”. The building is acoustically isolated from road noise and vibrations and high insulation facades. The majority of the building is built in red brick, retrieving the built finish traditions, while the “Tarha” facades are fully glazed to provide a generous outlook and to reduce lighting energy usage.